Dzieci z grupy "Biedronki" podjęły wyzwanie pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki". Zajęcia kulinarne to coś, co uwielbiają nasze dzieci. Przedszkolaki mają okazję pokazać, jakie są już odpowiedzialne. Działania poprzedziła pogadanka na temat zdrowego odżywiania się. Dzieci przygotowały piramidę zdrowia, dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym oraz dlaczego musimy się prawidłowo odżywiać. Starszaki poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się, jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe. Nazywały kolory i kształty warzyw, z których można zrobić smaczne i zdrowe kanapki, poznawały warzywa: wąchały, dotykały i próbowały składniki.
Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i czepków, dzieci przystąpiły do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność oraz dbałość o higienę. Następnie odbyła się degustacja kanapek. Okazało się, że naszym milusińskim najlepiej smakowały te zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoje porcje z wielkim apetytem.
Było bardzo, bardzo zdrowo, kolorowo, ale przede wszystkim smacznie!